julhysteri och tankar på det

Vi har så klart framme samma adventsljusstake varje år. Den köpte mamma när hon var liten och har haft varje år sedan dess. Så den traditionen går inte bryta (tyvärr kan jag känna, den börjar bli rätt sliten och ful, den vackra storyn till trots).

Jag har alltid tyckt om julen! Man träffas, äter mat (även om jag bara äter 3 saker på julbordet), kollar kalle anka och vi i vår släkt sjunger mycket så det gör vi också. Jag tycker speciellt om advent, det är mysigt när man ser adventsljusstakar och stjärnor lysa i varje svenskt hem. Det ger ett slags inbjudande sken.
 
Men i år har jag, samtidigt som jag älskar julen och allt som hör till, blivit lite mer fundersam. Dagens ungar (ja, jag börjar bli så gammal vet ni) har redan allt dom någonsin kan tänkas behöva! De har sina surfplattor, iphones och mammas/pappas kreditkort som alltid stillar deras köpbegär. Vad kan de mer tänkas behöva?
 
Sedan är det ju självklart jätte kul att ge presenter, glädjen när någon blir glad och överraskad. Men det har blivit en sådan hysteri, hela konsumtions-grejen. Inget är tillräckligt, det är aldrig nog, de som har vill ha mer. Så i år har vi bestämt, nu när vi är tillräckligt gamla och egentligen har allt vi behöver, kanske inte har ett fullt set med servis, men kommer jag någonsin använda det verkligen? Är det jag? bestämt oss för att bara ge EN julklapp till EN person. För visst behöver man egentligen inte fler än så? Det är dags att ta tillbaka julen från hysterin och faktiskt fira JUL AFTON. Punkt
 
-
ÖVRIGT | | Kommentera |
Upp