Filmtips

Hör och häpna! Men precis som titeln avslöjar har jag några filmer jag sett senaste tiden, som jag vill tipsa vidare om.

Först ut är filmen The Favourite. Kostymdrama av samma snubbe som bl.a. gjort the Lobster som jag också fastande för. 
Den handlar om en drottning (Olivia Coleman) som inte riktigt klarar av eller vågar att styra sitt land, som gömmer sig bakom sin älskarinna (Rachel Weisz) och som gör allt för att behålla hennes intresse. Bl.a. med den lömske tjänarinnan (Emma Stone) som pga sin far som tidigare varit beryktad, nu blivit nedgraderad till ett liv bland tjänstefolket och som gör vad som helst för att ta sig uppåt i hierarkin igen. Snabbtänkt och roligt manus.
(null)
(null)

Andra filmen är The green book. Filmen utspelar sig mitt i den brinnande civil rights movement, då en vit man (Viggo Mortensen) tar på sig uppdraget att agera chaufför i södern i USA åt den kände pianisten dr Shirley (Mahershal Ali). Då Shirley är en svart man som ska besöka södern i USA, där rasismen fortfarande är utbred, finns det en liten grön bok han måste förhålla sig till som berättar som restauranger svarta får äta på, hotell svarta får bo på osv.
Så klart hamnar de två i knipor under resans gång och den bittra eftersmaken av rasism håller sig kvar långt efter att eftertexterna har rullat. Mycket har blivit bättre men forfarande är det mycket som är detsamma, 60 år senare.
(null)
(null)

Sista filmen, som jag tittade på så sent som idag, är Beautiful boy med Steve Carell och Timothée Chalament. Filmen handlar om en ung pojkes kamp mot missbruk och hur en som familj lär sig hantera den sorgen som missbruk för med sig. Som alltid när det handlar som dessa ämnen berör det mig lite extra hårt. Det är ingen förskönad hollywoodbild, utan en ganska rå och tragisk berättelse som är ganska enkelt brättad utan krusiduller. Jag är inte van att se Carell i denna seriösa genre, jag väntade hela tiden på ett Toby-skämt (the Office) som aldrig kom. 
(null)
(null)


ÖVRIGT | |
Upp